SES TELİ POLİPİ
Ses teli polipi, ses tellerinin her yerinde görülebilen saplı veya geniş tabanlı et parçasıdır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.
Ses teli polipine sebep olan davranışlar, sigara içimi, sesin yanlış, aşırı ve kötü kullanılması, sesin aşırı zorlanması ve sık boğaz temizlemedir. Nodüller ses telinin hep sabit bir yerinde görülürken, polipler, ses tellerinin herhangi bir yerinde, tek veya çift taraflı olarak görülürler. Polip, nodülden daha büyüktür. Polip, bir tane olabileceği gibi, çok sayıda da olabilir.
Boyun ve gırtlak kaslarını çok kasan kişiler polip geliştirmeye meyillidir. Çok bağıran, yüksek sesle konuşan, çığlık atan, çok sesli ağlayan kişilerde görülür. Sigara içen veya diğer tütün ürünlerini tüttüren kişilerin ses tellerinde polip görülme olasılığı yüksektir.
Gün boyu konuşmak zorunda olan kişilerin hastalığıdır; yani öğretmenler, satış temsilcileri, çağrı merkezi çalışanları gibi. Profesyonel ses kullanıcılarında (ses sanatçısı, aktör, aktrist, politikacı vb.) sık görülürler. Ses kısıklığı, sesin çabuk yorulması, sesin çatallanma, seste boğukluk hissine neden olurlar. Ses cızırtılı çıkar. Ses, net ve pürüzsüz değildir. Çok konuşulduğunda boyunda ve boğazda ağrı hissedilebilir. Ses yorulunca bir süre sonra ses hiç çıkmayabilir. Polipler, boğazda takılma hissine neden olur. Kişi, boğazında yabancı bir cisim varmış gibi gıcık hisseder. Boğaz temizleme hareketi ile veya öksürük ile bu gıcığı gidermeye çalışır. Tabi bu hareketler ses teli polipini uzaklaştıramaz, aksine sağa sola çarpmasına neden olarak büyümesine yol açar. Ses teli polipi, uzun süre tedavi edilmezse büyüyebilir ve nefes borusunu daraltarak nefes darlığına sebep olabilir. Tanı, kulak burun boğaz muayenesi, burundan veya ağız yoluyla endoskopik inceleme ile konur.
Tedavide, öncelikle ses teli polipinin ameliyatla alınması gerekir. Ameliyat için hastaneye yatmak gerekmez. Hasta aç karnına sabah hastaneye gelir. Genel anestezi ile uyutulur. Cerrah, hastanın ağzından metal bir boruyu gırtlağına yerleştirir. Bu metal borunun içinden çalışılarak ve mikroskop ile ses telleri büyütülerek polip alınır. Ameliyatta hastanın vücudunun herhangi bir yerine kesi yapılmaz. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyattan 2 saat sonra da hasta yürüyerek veya arabasıyla (arabayı kendisi kullanmamak şartıyla) evine gidebilir. Eve gidince her şeyi yemek ve içmek serbesttir. Sadece 7 gün süreyle konuşma ve fısıldama yasağı vardır. Bu 7 gün boyunca konuşulmaz, fısıldanmaz, sadece yazı ile iletişim kurulur. Ameliyat sonrası 1 gün boğaz ağrısı olması normaldir. Bazen birkaç hafta süren dilde uyuşma ve tat alamama oluşabilir; ancak mutlaka kendiliğinden düzelecektir; sebebi dilin metal boru tarafından sıkıştırılmasıdır. Ameliyat sonrası ses terapisi uygulanması, polipin tekrarlamasını engeller. Olguların çoğunda ses terapisi ile hatalı ses kullanma alışkanlıklarının ortadan kaldırılması ve doğru tekniğin öğretilmesi ile polip tekrar ortaya çıkmaz. Ses terapisi bir davranış tedavisidir; hastaya sesi doğal çıkarma yöntemi öğretilmeye çalışılır. Hastanın alışageldiği gergin ses çıkarma yöntemi bıraktırılmalıdır. Gevşeme öğretilir. Doğru nefes alıp verme gösterilir ve yumuşak ses çıkarma alışkanlığı kazandırılır. Ses teli polipi kanser değildir, kansere de dönüşmez. Ancak, bazı gırtlak kanserleri ses teli polipini taklit ederek, hekimi yanıltabilir; bu yüzden her polipin ameliyatla alınması ve patolojik incelemeden geçirilmesi gerekir. Ses teli polipinin fazla bekletilmeden ameliyatla alınması en doğru yaklaşımdır. Hastaya sigara ve diğer tütün ürünlerini bırakması tavsiye edilir.