You are currently viewing SES TELİ NODÜLÜ-NODÜLLERİ
Ses Teli Nodülü

SES TELİ NODÜLÜ-NODÜLLERİ

En sık ses bozukluğuna yol açan sorun ses teli nodülleridir. Nodüller, ses telleri üzerinde mercimek tanesi boyutunda küçük şişliklerdir. Genellikle simetrik iki taraflı olurlar. Ses tellerinin ön 1/3’ü ile arka 2/3’ünün birleşim yerinde ve serbest kenarlarında yer alırlar.  Nodüllere şarkıcı nodülü ya da öpüşen nodüler adı da verilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Aşırı gerginlik ve agresif kişilik ile ilintilidir. Ses teli nodülleri, genellikle sesin yanlış ve kötü kullanılmasına ve aşırı zorlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Boyun ve gırtlak kaslarını çok kasan kişiler nodül geliştirmeye meyillidir. Çok bağıran, yüksek sesle konuşan, çığlık atan, çok sesli ağlayan kişilerde görülür. Gün boyu konuşmak zorunda olan kişilerin hastalığıdır; yani öğretmenler, satış temsilcileri, çağrı merkezi çalışanları gibi. Profesyonel ses kullanıcılarında (ses sanatçısı, aktör, aktrist, politikacı vb.) sık görülürler. Ses kısıklığı, yorulma, çatallanma, boğukluk hissine neden olurlar. Ses cızırtılı çıkar. Ses, net ve pürüzsüz değildir. Çok konuşulduğunda boğazda ağrı hissedilebilir.

Tanı, kulak burun boğaz muayenesi, burundan veya ağız yoluyla endoskopik inceleme ile konur.

Tedavide, öncelikle ses terapisi uygulanır. Olguların çoğunda ses terapisi ile hatalı ses kullanma alışkanlıklarının ortadan kaldırılması ve doğru tekniğin öğretilmesi ile nodüller zamanla geriler. Ses terapisi bir davranış tedavisidir; hastaya sesi doğal çıkarma yöntemi öğretilmeye çalışılır. Hastanın alışageldiği gergin ses çıkarma yöntemi bıraktırılmalıdır. Gevşeme öğretilir. Doğru nefes alıp verme gösterilir ve yumuşak ses çıkarma alışkanlığı kazandırılır. Uzun süre tedavi edilmemiş ve ses terapisinden sonuç alınamayan nodüller ameliyatla alınır. Ameliyat için hastaneye yatmak gerekmez. Hasta aç karnına sabah hastaneye gelir. Genel anestezi ile uyutulur. Cerrah, hastanın ağzından metal bir boruyu gırtlağına yerleştirir. Bu metal borunun içinden çalışılarak ve mikroskop ile ses telleri büyütülerek nodüller alınır. Ameliyatta hastanın vücudunun herhangi bir yerine kesi yapılmaz. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyattan 2 saat sonra da hasta yürüyerek veya arabasıyla (arabayı kendisi kullanmamak şartıyla) evine gidebilir. Eve gidince herşeyi yemek ve içmek serbesttir. Sadece 7 gün süreyle konuşma ve fısıldama yasağı vardır. Bu 7 gün boyunca konuşulmaz, fısıldanmaz, sadece yazı ile iletişim kurulur. Ameliyat sonrası 1 gün boğaz ağrısı olması normaldir. Bazen birkaç hafta süren dilde uyuşma ve tat alamama oluşabilir; ancak mutlaka kendiliğinden düzelecektir; sebebi dilin metal boru tarafından sıkıştırılmasıdır.

Ses teli nodülü kanser değildir, kansere de dönüşmez.

Tüm nodüllerin tedavi edilmesine gerek yoktur. Özellikle rock müzik sanatçılarının çoğunda nodül mevcuttur ve bu kişiler nodülleri sayesinde para kazanmaktadır. Nodüller ortadan kalkarsa, bu sanatçıları ilgiyle dinleyen sevenleri, artık dinlemek istemeyeceklerdir. Opera, Türk sanat müziği sanatçıları için ise, nodül, korkulu bir rüyadır ve mutlaka tedavi edilmelidir.